FLUX, EMDIS en de TAP het klinkt in eerste instantie als abracadabra maar het zijn wellicht producten die in de toekomst ook in uw huis voor komen. Het zijn unieke designs ontworpen door studenten van de opleiding industrial design aan de TU-Eindhoven, binnen het project “responsive environments”.

Het is het doctoraal onderzoeksproject door Jorge Alves Lino gecombineerd met bachelor projecten. Smart homes magazine in gesprek met begeleiders en studenten van industrial design.

“Responsive Environments” zijn als het ware intelligente fysieke omgevingen die reageren op mensen, objecten of andere omgevingsfactoren. De gebruiker zal een ervaring krijgen die interactief, uniek en dynamisch is. Belangrijke aspecten hierbij zijn interactie, waarneming en de esthetische ervaring. De interactie wordt bepaald door de relatie tussen de gebruiker en de omgeving. De waarneming komt voort uit een combinatie van veranderingen in beeld en geluid. En de stijl(het ontwerp of design) zal bepaalde emoties bij de gebruiker oproepen. De gebruikerservaring zal op een aantal niveaus beinvloed worden; ten eerste hoe men het systeem bedient, vervolgens het begrip wat de gebruiker krijgt uit de ervaring en tenslotte welke emoties opgeroepen worden door de omgeving.

Jorge Alves Lino is de projectleider/coach en ondersteunt de studenten in het gehele traject om tot een ontwerp te komen. Jorge: “Belangrijk bij deze ontwerpen is dat het daadwerkelijk een product wordt. Een uniek design, een interessant object wat men in huis of op kantoor wil hebben. Bij domotica is de techniek vaak niet zichtbaar aanwezig in een huis. Met een touchpanel kun je dan vaak van alles in je woning bedienen. Echter al die touchpanels zien er nagenoeg hetzelfde uit en bieden een tal van mogelijkheden. Maar is dat wel wat de consument wil? Hoe meer functies hoe beter? Vergelijk het met het gebruik een digitale camera. Op een digitale reflex camera zitten alle mogelijkheden die je maar kan bedenken, toch gebruik ik vaak mijn compacte camera omdat dat eenvoudiger in gebruik is. Een woonomgeving moet comfortabel en relaxed zijn, je moet je er thuis voelen.Techniek moet je ondersteunen in je dagelijkse bezigheden. Je huis moet geen ‘Disneyland’ worden met allerlei toeters en bellen. Een slimme woning moet zich gedragen als een `vriend’en je verschillende mogelijkheden kunnen bieden!”

“Kijk goed naar wat de mensen willen. Wat maakt ze blij, welke behoeften willen ze vervuld zien en hoe kun je dat verwerken in een ontwerp. Het moet eenvoudig in gebruik zijn, geen ingewikkeld en gecompliceerd systeem. Het gebruik van een nieuw ontwerp moet ongedwongen en vanzelf gaan.”

VAN IDEE NAAR ONTWERP

De studenten krijgen de opdracht een ontwerp te ontwikkelen. Het begint met het verzamelen van informatie en artikelen lezen. Daarna ontstaat een idee wat ze vertalen in modellen en concepten. Ard Jacobs (student): “na het onderzoek krijg je een idee wat je wil ontwikkelen, een creatieve ingeving. Dit ga je verder uitwerken en vormgeven in modellen. Zo ontstaan verschillende prototypes waar je weer ervaring op kan doen om het product weer verder te ontwikkelen. Eigenlijk moet je gewoon uitgaan van je algemene kennis. Zou ik het zelf gebruiken? Wat heb ik er aan?”

Ook de eindgebruiker wordt meegenomen in de ontwikkeling van een nieuw design. Toch is dit wel lastig volgens Vic van Hensberg (student): “We ontwerpen een geheel nieuw concept en de eindgebruiker heeft er totaal geen kennis van. Men weet niet gelijk wat men er mee kan doen en is dus moeilijk om daar een mening over te geven. Ze moeten het concept leren kennen en Ieren hoe er mee om te gaan. Ook al kennen ze het product niet, een eindgebruiker geeft je wel weer inzichten om weer met een andere kijk naar het ontwerp te kijken.”
De ontwerpen worden binnenkort gedemonstreerd op de afdeling van Industrial Design Daarna zullen ze verder ontwikkeld worden tot serieuze prototypes. Met deze prototypes kan dan weer verder getest worden in nieuwe omgevingen.

TAP door Jasper Dekker

Een bijzondere kraan die je kan bedienen zonder de kraan daadwerkelijk aan te raken. Bewegingen die men maakt worden herkend door de kraan en omgezet in acties. Door een beweging te maken aan de rechter zijde van de kraan, stroomt er koud water. Een beweging aan de linker zijde zorgt voor warm water. De twee lichtjes boven op de kraan kleuren afhankelijk van de temperatuur van het water rood en blauw. De lichtintensiteit geeft aan hoe warm of koud het water is. Naast de temperatuur kan met verschillende bewegingen ook de kracht van de straal geregeld worden en de vorm van de straal water, een rechte straal of meer een sproei effect. De kraan is gemaakt van het materiaal Corian. Corian is niet poreus, vlekbestendig, hygiënisch, gemakkelijk schoon te maken en duurzaam.

EMDIS

EMDIS door Vic van Heinsberg

Met de Emdis kan de status van de omgeving weergegeven worden en tegelijkertijd kan de gebruiker de omgeving bedienen door middel van simpele en natuurlijke gebaren. De Emdis is ontworpen met de nadruk op esthetica, vorm en interactie. Door de vorm van het object te wijzigen kan de sfeer in de omgeving aangepast worden. Door over het object te strelen wordt de temperatuur en de kleur van de omgeving aangepast. Daarnaast heeft de snelheid van het draaien van de kern invloed op de achtergrondmuziek

FLUX copy 2

FLUX door Ard Jacobs

De Flux is een bureaulamp die, met behulp van beweging en licht, medewerkers wil stimuleren een pauze te nemen tijdens het werk en zo de werkervaring plezieriger te maken.. Deze speciale bureaulamp geeft op een niet-indringende manier aan wanneer het voor de medewerker de juiste tijd is om pauze te nemen. De FLUX meet de arbeidsactiviteit door middel van het aantal toetsenbordaanrakingen en de bewegingen van de muis. Deze activiteit wordt vergleken met de gegevens die bekend zijn over het pauze patroon van de desbetreffende persoon en geeft dan aan of het nodig is om pauze te nemen. Gemiddeld komt dit neer op zes minuten pauze voor elk uur computergebruik. y De FLUX vertelt de medewerker ook of hij/zij graag met een collega wil afspreken tijdens de voorgestelde pauze, dit om het sociale contact te stimuleren.

Published in Smart Homes Magazine, 3 March 2010, written by Theo Wubbolts.

Editorial-SmartHomes