Afstudeerders en een selectie van excellente studenten van Industrial Design zullen tijdens de Dutch Design Week hun werk presenteren in de tentoonstelling ID’10. Het (her)ontwerpen van de manier waarop we leven. Dat is de achterliggende gedachte van de getoonde projecten.

Blind sms’en, griepdiagnose met behulp van lichtgevende bacteriën, een voel-de-beat-vest, nieuwsgierig makende luidsprekers voor in de openbare ruimte, korte boodschappen uitwisselen via een audiosysteem in de kapstok; het is slechts een kleine greep uit de projecten die bezoekers van ID’10 kunnen zien en natuurlijk uitproberen.

Onderwijsdirectrice Caroline Hummels en Design Directors Jorge Alves Lino en Michael Cruz Restrepo coördineren de tentoonstelling door Industrial Design geproduceerd. “Wat al deze projecten gemeen hebben, is dat ze de manier waarop we leven ter discussie stellen”, vertelt Alves Lino. Hij wijst naar de lamellen in zijn kantoor. “Neem bijvoorbeeld zonwering. Dit is functioneel, maar je kunt er ook een interactief poëtisch medium van maken, zoals onze student Teun Vinken heeft gedaan. Het gaat om het herontwerpen van beleving, en daarmee de manier waarop we leven.”

Buitengevoel in je kantoor

De bachelor-eindopdracht van Teun Vinken was: bedenk iets voor een kantoorruimte. “Mijn idee bij een kantoor was dat het grijs en saai was. Dat wilde ik veranderen.” Teun ontwierp losse zonwering-units die je met een zuignap op het raam bevestigt. Elke unit bestaat uit drie schijven die, afhankelijk van de lichtintensiteit, uitwaaieren of op elkaar schuiven. Zo beslaan ze een groter oppervlak als de zon fel is, en een kleiner oppervlak als er een wolk voor de zon schuift. Door de losse units en bewegende schijven ontstaat een bijzonder schaduwpatroon in de kantoorruimte.

Het idee is dat het net lijkt alsof je onder een boom zit terwijl het zonlicht door de bladeren valt. Het doel is dan ook niet alleen om zonlicht te blokkeren, het gaat meer om het ‘buiten-zijn-gevoel’.

Teuns idee is genomineerd voor de Brains Award, een prijs voor innovatieve ideeën of producten van Eindhovense studenten. Aan de hoofdprijs is een bedrag van 6.500 euro verbonden. Mocht Teun winnen, dan wil hij het concept doorontwikkelen. De prijs wordt op 18 november tijdens het STRP-festival uitgereikt.

Binnenkort handsfree handen wassen

Als een grote sanitairfabrikant (“laat nog maar even in het midden welke”) je idee oppikt in de blogsfeer kan het snel gaan. De handsfree kraan van Jasper Dekker, die in november 2009 met dit project afstudeerde, wordt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort op de markt gebracht.

Met vieze handen de kraan aan zetten, handen wassen, vervolgens met je schone handen weer de vieze kraan aanraken om hem uit te zetten. Dat kan anders, besloot Jasper Dekker aan het begin van zijn master-afstudeerproject. Hij ontwierp een kraan waarbij je de watertoevoer en temperatuur door middel van sensoren kunt regelen met handgebaren, zonder hem aan te raken. De gebaren die je moet maken om de kraan te bedienen zijn logisch. Als je wenkt komt er water uit, hoe sneller hoe meer, links warm, rechts koud. Als je met je hand een wegduwend gebaar maakt langs de hals van de kraan, dan stopt de watertoevoer. Helaas mag Jasper nog niet veel zeggen over de commercialisering van zijn kraan. Patentaanvragen en doorontwikkeling zijn in volle gang en er wordt al gekeken naar massaproductiemogelijkheden in China.

Published in Cursor Magazine, 21 October 2010, written by Sjoukje Kastelein.

Industrial Design TUE

Cursor Magazine, October 2010