Progressieve jeugd verzameld met STUK X.

Eindhoven staat bekend om design en innovatie. Er is een hightech campus waar vernieuwende bedrijven zich verzamelen en een designacademie met wereldwijde erkenning. Wat achterblijft in Eindhoven is een creatieve gay-scene. Er is een aantal homocafés en natuurlijk het eeuwenoude en nog immer populaire Frisofeest, maar nergens zijn deze gelegenheden grensverleggend. In Berlijn of Barcelona wordt daar niet heel veel over gesproken.

Met STUK X moet dat veranderen. Extravaganza meets underground waarbij de grens tussen performance en publiek vervaagt. Zo wil STUK X op een kosmopolitische manier bijdragen aan het imago van de stad. De eerste aflevering, op 1 juni, maakte de verwachtingen in elk geval waar. Het Temporary Art Centre was die avond met jonge creatievelingen die hun performance vooraf lieten gaan door een bezoekje aan de kapper, een paar uur schminken voor de spiegel en het spenderen van een maandsalaris in de hoge hakken-, glimmende kaplaarzenwinkel.

Die winkel was in één klap uitverkocht. Tel een paar oude fabriekshallen in het centrum van de stad, enkele goede dj’s en een jong publiek dat zijn stinkende best doen om er supercool uit te zien bij elkaar op, en ineens ligt New York City voor een paar uurtjes in Eindhoven.

Published in Winq Magazine, 11 May 2012, written by Edwin Reinerie, photos by Bart van Oorschot and Sven van der Wal.

Winq Magazine, August 2012

Winq Magazine, August 2012